مراکز مذهبی و مساجد کیش
معرفی جاذبه های مذهبی کیش
مراکز مذهبی کیش از مکان های معنوی جزیره مرجانی کیش به شمار رفته که مسلمانان شیعه و اهل سنت برای راز و نیاز با خدای یگانه به این مکان آمده و به ستایش خداوند مشغول می شوند. در این مراکز مذهبی اقامه نماز توسط پیش نمازان اهل سنت و شیعه انجام می شود.
مراکز مذهبی کیش مکانی برای فعالیت های مذهبی بوده تا رفت و آمد مسلمانان به این اماکن بیشتر شود. مراکز مذهبی جزیره کیش برای کیشوندان و گردشگران از اهمیت خاصی برخوردار بوده، چرا که نماد دین اسلام است. در این اماکن مذهبی کیش، برای مستضعفان و تهی دستان بسته های غذایی بسیاری جمع آوری و توضیع می شود.
مراکز مذهبی کیش شامل مساجد کیش می شوند که در نوع خود بهترین هستند. جزیره کیش علاوه بر زیبایی هایی که دارد، دارای همبستگی عقیدتی نیز می باشد. در این جزیره اهل تشیع و اهل سنت در کنار یکدیگر، زندگی مسالمت آمیزی دارند. از این رو تعدادی از مسجد های کیش مربوط به اهل تسنن و برخی دیگر مربوط به اهل تشیع است. در ادامه با این مکان های مقدس آشنا می شوید.
مسجد خاتم الانبیاء کیش
برخی از مراکز مذهبی کیش در مناطق بومی جزیره قرار دارد. یکی از این مکان ها مسجد خاتم الانبیاء بوده که برای اهل شیعه دارای اهمیت می باشد. مسجد خاتم الانبیاء در شمال غربی کیش، ناحیه سفین بنا شده است. این مسجد یکی از قدیمی ترین مساجد در جزیره کیش به شمار می رود.
مسجد خاتم الانبیاء کیش از مساجد تاریخی کیش مورد احترام عموم بوده و نماز جماعت، مراسم های مذهبی از قبیل تعزیه در ماه محرم و صفر و شهادت اهل بیت، مجالس ختم اموات، دادن نذری، جلسات قرآن، سخنرانی های مذهبی و ... در این مکان انجام می شود.
مسجد خاتم الانبیاء کیش می تواند بهترین مکان برای عبادت خداوند باشند، چرا که عکس های معصومین و خطاطی های سوره قرآن کریم در نمای بیرونی و داخلی آن حکاکی شده و به معنویت مسجد افزوده است. ظاهر مسجد آجرنما بوده و از زیبایی خاصی برخوردار می باشد.
مسجد کهن خاتم الانبیاء دارای دو مناره قطور و بلند بوده که دیدی جذاب تر از خود به نمایش گذاشته است، خصوصا در هنگام شب چراغ مناره ها روشن شده و زیبایی دوچندان خواهند داشت. صدای دلنشین اذان از این مناره ها در زمان نماز می تواند لذت باشد. همچنین مناره ها رو به دریا هستند.
از آن جایی که مسجد خاتم الانبیاء قدیمی می باشد، سازمان میراث فرهنگی کیش این مکان را در سال 1370 بازسازی نموده و این مکان را تحت پوشش و نظارت خود قرار داده است. سازمان میراث فرهنگی در سال افرادی را برای بازبینی مسجد می فرستد تا از سالم بودن آن مطمئن شود و اگر احتیاج به بازسازی مجدد دارد فوراً اقدام نماید.
مسجد امیر المومنین کیش
مسجد امیرالمومنین کیش از دیگر مساجد شیعیان بوده که 80 سال از ساخت آن می گذرد، مسجد امیرالمؤنین در سال 1320 در اواخر پادشاهی قاجار احداث شد. این بنا پس از مسجد ماشه دومین مسجد تاریخی کیش محسوب می شود. مراسم ها و فعالیت های مذهبی نیز در مسجد انجام می شود.
مسجد باستانی امیر المومنین (ع)، در سمت شمال شرقی جزیره کیش و همجوار مسجد ماشه قرار گرفته، با اینکه 80 سال از قدمت مسجد می گذرد، همچنان اقامه نماز در آن پا بر جا است. گردشگران بسیاری، هنگام خود در کیش از مسجد امیرالمؤمنین دیدن کرده و نمازی خوانده اند.
این مکان که به مسجد سید و شبر معروفیت دارد، در سال 1370 باز سازی شد و تاریخ 16 آذر سال 1377 با شماره 2193 از آثار ملی ایران محسوب گردید. معماری قاجاری را می توان در نمای مسجد مشاهده نمود. مسجد امیرالمؤمنین (ع) در دهه 50 اولین مسجد شیعیان بوده است.
مسجد کهن امیرالمومنین (ع) با قدمت بالایی که دارد، فعالیت های مذهبی بی شماری در این مسجد انجام می شود. این بنا معماری های دوره قاجاری را به تصویر کشیده و نمای بیرونی آجری آن به جذابیت آن افزوده است. مسجد امیر المومنین (ع) بازدیکنندگان زیادی نیز دارد.
این مکان به مسجد سید و مسجد شبر نیز شهرت داشته که در اوایل دهه 50 هجری شمسی تنها مسجد شیعه های کیش بوده است. افرادی که در روستای ماشه زندگی می کردند، قبل از دهه 50 به منطقه سفین مهاجرت نمودند. با اینکه 12 مسجد در کیش ساخته شده بازهم مسجد امیرالمومنین از اولویت ها برای عبادت خواهد بود.
مسجد ماشه کیش
مسجد ماشه کیش از مهم ترین مساجد کیش است که در طی سال گردشگران زیادی به این مکان آمده و از مسجد بازدید می کنند. مسجد ماشه در زمان سلطنت قاجاریان بنا گردید و قدمت آن به 120 سال پیش باز می گردد. معماری قاجاری در نمای داخلی و بیرونی آن هویدا می باشد.
موقعیت مکانی مسجد ماشه کیش در شمال شرقی جزیره، همجواری دریا، واقع در منطقه صفین و روستای ماشه می باشد، که برادران اهل سنت در این مکان نماز خوانده و فعالیت های مذهبی خود را انجام می دهند. مزیتی که این مسجد دارد همکف بودن آن است، چرا که افراد کهن سال و کودکان به راحتی می توانند در مسجد ماشه رفت و آمد کنند.
مسجد ماشه جزیره کیش توسط شخصی به نام عبدالحسین نور در سال 1285 قمری ساخته شد و همین امر سبب گردید تا نامی خوش را از خود به جای گذارد. این مسجد در تاریخ 27 دی 1377 به شماره ثبت 2194 جزء آثار ملی ایران به شمار رفت، مسجد ماشه از معروف ترین مساجد کیش است.
مسجد جامع نور کیش
مسجد جامع نور کیش یکی از مراکز مذهبی مهم جزیره بوده که علاقمندان بسیاری دارد. این مسجد مخصوص برادران اهل سنت بوده اما ورود شیعیان به آن بلامانع می باشد. مسجد جامع از ظاهر منحصر به فردی برخوردار بوده که باعث جذب بیشتر مسلمانان به این مکان می شود.
معماری مسجد جامع نور کیش ترکیبی از معماری اسلامی و ایرانی بوده که به زیبایی بنا افزوده است. موقعیت مکانی این بنا واقع در خیابان میرمهنا می باشد که از خیابان های مهم کیش به شمار می رود. ساخت مسجد جامع به مدت دو سال از سال 1356 تا 1358 به طول انجامید.
مسجد جامع نور دارای یک مناره بوده که در زمان های اقامه نماز برادران اهل سنت صدای دلنشین اذان به گوش می رسد. و منطقه میر مهنا را غرق در معنویت می کند. نماز جمعه و دیگر نماز ها همچنین مراسم های مذهبی برادران اهل سنت، همواره در حال انجام می باشد.
در مسجد جامع نور کیش از گذشته تا کنون مراسمی نظیر عزاداری ها و مجالس خاص در آن برگزار شده و کلاس های آموزش قرآن کریم،حفظ و تجوید ویژه کودکان و .... در مسجد انجام می شود. همچنین مراسم مذهبی همانند مولودی پیامبر اکرم (ص) و ... نیز در این مسجد برپا می شود.
مسجد امام حسن مجتبی (ع) کیش
مسجد امام حسن مجتبی (ع) کیش از جمله اماکن مذهبی جزیره می باشد که از معماری آجری بهره مند است. کاشی های آبی رنگی نیز در معماری مسجد به کار رفته که جلوه ای خاص را به آن بخشیده است. مسجد امام حسن مجتبی (ع) کیش محوطه ای زیبا داشته که نخل های خرما در سر تا سر محوطه مسجد به چشم می خورند.
وجود 5 بقعه شهدای گمنام دفاع مقدس که اهل جزیره کیش بوده اند در محوطه مسجد دفن شده اند. همین امر سبب شده تا فضایی معنوی تری برای مسلمانان به وجود آید. اکثر گردشگران در هنگام ورود به مسجد فاتحه ای را نثار روح مطهر این شهیدان گمنام می کنند.
در مسجد امام حسن مجتبی (ع) برنامه های مذهبی و فرهنگی گوناگونی برگزار می شود. این برنامه ها از قبیل، حفظ قرآن مجید، تفسیر قرآن، دوره قرآن، قرائت قرآن، کتابخوانی، خوشنویسی، تفسیر نهج البلاغه و ... می باشد. همچنین مسابقاتی در رابطه با این برنامه در مسجد انجام شده که به برندگان آن جویزی داده می شود.
از دیگر برنامه های جالبی که در مسجد برگزار شده، بیان ساده کتاب دلنشین نهج البلاغه امام علی علیه السلام توسط روحانیون برای کودکان، نوجوانان و جوانان می باشد. اینگونه از کودکی مسلمانان آشنایی کاملی با دین خود داشته و در تبلیغ دین کوشا تر خواهند بود.
کتابخانه مسجد امام حسن مجتبی (ع) جزیره کیش
مسجد بزرگ امام حسن مجتبی (ع) کتابخانه ای وسیع داشته که کتاب هایی با موضوعات قرآنی، تاریخی، داستانی، اقتصادی، اعتقادی و اجتماعی دارد. نوجوانان و جوانانی که در کیش زندگی می کنند استقبال زیادی از برنامه ها و کتابخانه مسجد امام حسن مجتبی (ع) نموده و به طور منظم در بیشتر جلسات آن شرکت می نمایند.
از مزیت های دیگر مسجد امام حسن مجتبی (ع) این بوده که یکی از کانون های برگزاری جلسات سخنرانی خطبه گویان مشهور ایران در ماه های عزاداری از جمله محرم، صفر، شب های قدر و دیگر شهادت ها است. در عید های مسلمانان همواره مراسم ها و مولودی های بسیاری برگزار می شود.
مسجد روی آب کیش، پروژه ای در حال ساخت
مسجد روی آب کیش عجیب ترین بنای در حال ساخت جزیره کیش می باشد. این مسجد چند سالی است که در دست سازندگان قرار گرفته و مهندسان بسیاری برای ساخت آن گردآوری شده اند. مسجد روی آب با توجه به طراحی های پیش بینی شده، مطمئنا یکی از زیباترین و جذاب ترین اماکن مذهبی در کیش خواهد بود.
طرح مسجد روی آب بر غالب دو مناره بلند و قطور، مساحتی به متراژ 170 متر با دو طبقه است. این پروژه به زودی به اتمام می رسد. قرار است پایه های اصلی آن بروی خشکی و آب بوده و ساختمان مسجد بر روی آب احداث شود. خیر نیکوکاری به کمک سازمان منطقه آزاد کیش ساخت این مجموعه را برعهده دارند.
مسجد روی آب قطعا اولین مکان مذهبی بر روی آب در ایران می باشد، اما در تاریخ بشریت اینگونه نیست. هزاران سال پیش خیلی قبل تر از تولد مسیح پیامبری به نام سلیمان ظهور نمود که اجنه را در تسخیر خود داشت. ایشان به این موجودات ماوراء طبیعی دستور دادند تا اقامتگاهی بر روی آب برای ایشان بسازند.
اما هیچوقت نتوانستند درون بنایی که ساخته شده بود اقامت داشته و به پرستش خدای یگانه مشغول شوند، چرا که فرشته مرگ بر این پیامبر مهلت زندگی بیشتری نداد. هدف حضرت سلیمان نبی از ساخت چنین ساختمانی نشان دادن قدرت خداوند بر ملکه صبا و دیگر کافران آن دوره بود که می خواستند اینگونه آن ها را به یکتا پرستی دعوت نمایند.
به این ترتیب ملکه صبا که خورشید پرست بود به دین یکنا پرستی گروید. زیرا قدرت و عظمت خداوند را درک نمود. آب یکی از مظاهر پاکی در آئین یگانه پرستی است به همین دلیل ساخت عبادتگاه بر روی آب می تواند حس آرامش بیشتری به مسلمانان بدهد. الهه آناهیتا که در تاریخ باستان ایران وجود دارد الهه آب بوده است.
از دیگر مساجد روی آب در کشور های مختلف
ناگفته نماند برخی از کشور ها دارای مساجد روی آب هستند. از این مساجد می توان به مسجد الرحمه در شهر جده عربستان، مسجد کریستال در کشور مالزی، مسجد شهر کوتا کینابالو که معماری آن برگرفته از مسجد النبی در مدینه منوره می باشد که باید با قایق های بادی به آن رسید، مسجد سلطان عمر علی سیف الدین در کشور بروئنی، مسجد حسن دوم در کشور مراکش اشاره نمود.
کلیه این مساجد روی آب به زیبایی هرچه تمام تر ساخته شده اند و دین اسلام را در جهان پر رنگ تر نموده اند. بشریت به جایگاهی رسیده که می توانند به خوبی از پس ساخت بنایی بروی آب برآیند. این شگفت انگیز است. بنایی که ساخت آن در چندین سال قبل احتیاج به معجزه الهی داشت.
سخن پایانی
در مقاله نوشته شده چندین مراکز مذهبی جزیره زیبای کیش را توضیح داده ایم و تمامی مواردی که گردشگران باید بدانند نیز ذکر شده است. همچنین از مسجدی گفته شد که در حال ساخت بر روی آب است و مساجد روی آب در دیگر کشور ها را نیز معرفی کرده ایم. گردشگران با جست و جو در سایت کیشلندیار می توانند از بیشتر اماکن مذهبی جزیره اطلاعات به دست آورند و جایگاه آن ها را به خوبی بدانند.
همچنین می توانند در سایت کیشلندیار رزرو تور کیش و هتل کیش را به صورت آنی انجام دهند، این سایت تخفیفات استثنائی برای هتل های جزیره کیش در خود قرار داده تا گردشگران بتوانند سفری مقرون به صرفه ای را در کیش تجربه کنند. تمامی هتل های این سایت در دسترس عموم خواهند بود.